Review Sabun Gluta Kojic Kolagen 3 Layer

Salam n Hello semua,

Hari nie saya nak bagi review skit pasal sabun gluta yg tengah saya guna skang nie.
Dah hampir sebulan saya guna sabun nie.
Baunya harum mcm Fruitale....saya suker....saya suker....sbb ada bauan buah-buahan
Best jer bila pakai kat muka nie.
Harganya affordable dan boleh dipakai ke seluruh badan.
Jimatkan ^_^
Dah x payah susah beli pencuci muka & sabun badan.
Semuanya dah ada 2 in 1
Overall saya bagi 4 bintang.

Haish lepas baca komen dari +Wirginia Liew baru saya perasan lupa masukkan gambar sabun lor
So...so...sorry ^_~


Berat sabun nie 150 gram
Harganya RM28/- (SM) / RM31/- (SS)
**FREE POSTAGE**
Kalau nak tahan lama, potong kecik2 ^_^



Lepas 2 minggu saya guna sabun nie, jeragat semakin beransur hilang, kullit muka kurang berminyak & semakin cerah.

Sesape yg teringin nak order bole klik link di bawah :

Cium Anak Dpt PAHALA, Cium Suami Gugur DOSA, Cium Isteri Dpt....

Bahagia SELAMANYA ^_^

i) Fadhilat Cium Anak

http://www.maganslens.com/wp-content/uploads/Parents-Kissing-One-Year-Olds-Cheeks.jpg 
 pic from hencik google

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dgn satu darjat syurga. Nisbah antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kg kesenangan, tiada masuk ke dlmnya melainkan org yg menyukai kanak2.

Brg siapa keluar ke pekan & membeli barang2 & kembali ke rmh dgn buah tangan utk anak2nya, nescaya mendpt rahmat drpd Allah & tdk diseksa di akhirat kelak.

Tahukah anda jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera or membantai serta memukul anak boleh dihindarkan. Dgn wujudnya sifat suka mencium anak, hormon & bau anak kita itu akan sebati ke dlm otak kita sekaligus mesej yg mengatakan "aku syg anak aku" akan tersemat terus ke dlm jiwa.


ii) Fadhilat Cium Suami

http://1.bp.blogspot.com/-mbZp2CpQsUM/TkR7Kow_XTI/AAAAAAAABAI/YAO6UA50Jgw/s1600/images.jpg 
 pic from hencik google

Bila isteri salam & cium tangan suami, maka gugurlah dosa2 kecil si isteri. Restu seorg suami tue penting dlm rumahtangga. Lagipun isteri juga akan dpt pahala. Suami pun mendpt pahala juga kalau di kucup dahi isteri.

Satu lagi perkara yg ramai isteri tdk sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit shj isteri yg tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami & dlm dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.


iii) Fadhilat Cium Isteri

http://www.visualphotos.com/photo/2x3708869/.jpg
 pic from hencik google

Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sbg satu perkara yg baik, bahkan dpt memberikan pahala kpd suami.

Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yg gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dgn keriangan. Dilihat kpd Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW di kala bersama isteri.

Kesimpulannya:
Seeloknya amalkanlah budaya mencium ini ketika baru berkahwin / mendirikan rumahtangga. Kerana jika tdk diamalkan skrg, agak kekok pula bila dah beranak-pinak nanti.

Nota Kaki :
Rugilah mereka yg sudah berkahwin tetapi malu utk mencium anak dan pasangan mereka sendiri.


Credit to Fiza Rahman

Hello Kitty Malaysia Is Finally Here Today!

A Super Good News to all Hello Kitty Fans!!

I believe a lot of you girls and guys searching around
where to grab for Hello Kitty products in Malaysia for a really
long time…

And today…
Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!

They are selling for Hello Kitty products and tickets for


Currently they’re having Hello Kitty Lucky Draw, and you can
have have a chance to win for “Samsung Galaxy Y Hello Kitty Edition”
(Value: RM399 each).
If you don’t believe me check it out for yourself here,
while it’s still available:


This special Hello Kitty Lucky Draw is valid for a limited time
only, which it may be taken off completely. Stop reading this now,
and go to the Hello Kitty Malaysia website and get a chance to
win now:


If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.
Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.
I DID tell you it’s a limited offer :)


Saya Suker Wednesday

pic from hencik Google

Semalam paper last utk Exam KPSL ke skim L29
So pagi semalam saya x terlambat utk sampai ke exam hall since semalam saya ikut NKVE
The previous day saya lambat 5 minit sebab stuck dalam jam di Federal Highway
Tempat exam seperti tahun2 seblm nie, Wisma Sejarah, KL
KL tempat yg mmg faham2 ajer la time peak hour nie kan.
Alhamdullillah last paper semlm sempat saya jawab semua soalannya ^_^
Exam habis pukul 12 tgh hari.
So lepas habis exam ditemani teman setia saya, hencik husband bergerak menuju ke pameran buku international yang terbesar utk thn nie
Tak lain tak bukan pegi jumpa hencik Big Bad Wolf lor ^_^

pic from hencik Google

Mula2 pegi cari jalan terlajak la pulak keluar kat UPM, Serdang
So terpaksa la berpatah balik.
Waktu lunch hour pun manyak nya keleta kat jalan Seri Kembangan tue
So manyak2 bersabar2 la drive kat situ =_=

Nie route map ke situ
pic from hencik Google

Kemudian kami pun sampai ke destinasi yang dituju setelah menempuh jalan yg banyak dgn kenderaan tue
Dah siap parked keta, kami pun memanjat tangga dari basement ke ruang lobinya
Hati aku nie dah berbunga riang, seronoknyer dapat tengok buku2 yg banyak giler
Sampai mata aku pun dah naik juling x tau nak pilih yang mana
Mmg monstrous betul
Bole buku hardcover dgn harga RM8/-
Best tak....best kan
Macam2 buku ader kat dlm tue dari kanak-kanak sampai la utk org dewasa
Dalam banyak2 tempat kat situ ada satu ruang kecil utk Malay Books
Bole pulak hencik husband aku jumpa ^_^
So dia pun apa lagi pi la cari kot2 ada yg berkenan
Aku pulak cari la buku2 yg berkenan dihatiku ini
Sikit kecewa x dapat jumpa buku by Stephen King
sebabnya dah pening x tau nak carik kat mana, sebab terlalu banyak sangat buku
one more reason hencik suami pun dah letih sebab keja shift malam
So pukul 4 petang kita org dah bergerak balik ke Shah Alam

Nie pemandangan kat dlm hall
pic from hencik Google

Dah sampai Shah Alam pukul 4.45 petang
Hencik husband pun cakap "Jom kita pegi ambik anak2, saya dah janji nak belikan donut utk dia org."
So kita org pun terus pegi ambik anak and bawak dia org pegi ke SACC Mall
Sebabnya si kakak nak sangat dari last week makan donut Big Apple
Bila masuk SACC Mall, rupa2nya kat dalam tue tgh buat YEAR END SALE
Ader la barang2 dari Bonia, Jeep etc yg buat SALE
So saper2 yang rasa nak menghabiskan duit tue bole la pegi SACC Mall ^_^


So aku managed membeli 12 biji donut Big Apple
Akak dah siap chop nak donut Alien
So beli la dua bijik sbb selera Abah and kakak sama saja


Nie adalah hasil tangkapan aku di Big Bad Wolf
Si kakak dengan muka yg ceria ^_^
Tak puas rasanya, macam nak borong satu dewan tue
So sape2 yg masih berkesempatan pegi la kalau ader masa
Tak rugi ^_^

6 Cara Sihat Utk Mulakan Hari Anda

-

1. Dengar Muzik
Muzik terapi yg terbaik utk mengelak depresi and anxiety.
Saya suker dengar Hot.fm masa drive keta pegi keje ^_^

-

2. Stretching masa mandi
To loosen up your muscle. Bila stretching, ia membantu melepaskan tension yg ada kat kita as well as to start our fresh day. You will see a more relaxed, peaceful and easy day.Otot yg relax membuatkan kita menghasilkan tugas-tugas dgn baik.
After this boleh lah I stretching dlm bilik air, kena bangun awal la kot ^_^

-

3. Sarapan yg sihat
Sarapan adalah menu penting utk kita. Bila kita makan a healthy breakfast, ia akan mengaktifkan otak kita. Sape2 yg skip breakfast, selalunya akan kurang bertenaga. Bykkan makan makanan yg mengandungi protein, kerana protein lambat utk digest dan ia akan membuatkan kita rasa lebih kenyang. Dgn cara ini, ia akan mencegah kita dr mengambil makanan lain yg membina lemak2 kat badan kita. Breakfast juga balancekan paras gula and memberi kita ability utk handle mental and physical stress.
Breakfast is a must for me, except weekend since saya suka bergolek2 di atas tilam yg empuk ^_^

-

4. Minum teh hijau
Green tea mengandungi natural sources of anti-oxidants. Bagus utk kesihatan dan membantu menyingkirkan toxins dlm badan. Minum green tea 2 kali sehari. Green tea membantu kita melawan obesity. So utk sape2 yg nak kurus bole minum green tea.
Saya suker minum green tea masa suam2, rasa fresh ^_^

-

5. Take a morning walk
Sape2 yg nak kurus or kekal sihat kena buat brisk morning walk selalu. Berjalan kaki membantu menurunkan kadar stress. Ia membantu kita kekal aktif di waktu siang, tidur dgn lena di waktu mlm dan menurunkan paras stress.
Weekends saya suker pegi Tasik Shah Alam bwk anak2 berjln,tenang jer ^_^

-

6. Yoga
Yoga membantu mendptkan minda yg tenang and badan yg sihat.
Ini belum pernah dicuba ^_^

Kesimpulannya, jagalah kesihatan dan pemakanan kita dari usia muda lagi bagi mengurangkan risiko mendpt penyakit kronik

Tadika Tunas Bestari


Hari nie hampir setengah hari aku menghabiskan masa untuk register sekolah tadika buat si kakak
Next year kakak dah lima tahun....so dah sampai masanya dia masuk alam persekolahan
Skang nie pun kalau dok rumah pengasuh, dia asyik makan, tengok tv and main saja.
So lepas nie dia kena la belajar satu fasa baru dalam hidup dia
Jenuh la dok memikir kat mana nak hantar dia
Awal tahun hari tue ada register tempat untuk dia kat Restu Kids
Restu Kids nie sekolah Integrated Islamic Preschool
Aku tengok sekolah dia pun mmg nice sesangat la 
Terletak kat Kompleks Taman Seni Islam seberang jalan jer dengan Masjid Shah Alam
Aku yang dah pi sekolah nie memang tertarik la sesangat dgn suasana pembelajaran dia
Tapi apakan daya sekolah nie xdak daycare
So bagi menjimatkan kos perbelanjaan bulanan, aku n encik suami dah sepakat hantar anak kami ke Tadika Tunas Bestari, Seksyen 18
Tadika nie dekat dengan rumah pengasuh aku and ada daycare, so xder la terkejar2 nak ambik kakak
So tiap2 hari senang la sikit nak hantar and ambik si adik and kakak, xdelah terkejar2
Lagi pun next year InsyaAllah kalau ader rezeki ibunyer pun nak sambung belajar
So perbelanjaan bulanan kena rancang betul2, supaya xder short kat mana2.

A gift for my birthday

Dpt 2 psg kasut dr hencik husben as a gift for my birthday. Thank you Abah for that lovely present <3

Published with Blogger-droid v2.0.9

Amalan Yang Disunatkan Dlm Bulan Muharram

Di antara amalan yg disunatkan dlm bln Muharram ialah :

i. Berpuasa
Maksud Hadis : Brg siapa berpuasa 1 hari dlm bln Muharram pahalanya seumpama berpuasa 30 thn.
Maksud Hadis : Brg siapa yg berpuasa 3 hari dlm bln Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat & Sabtu, Allah tulis pdnya pahala seperti mana beribadat selama 2 thn.

ii. Bykkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir & sebagainya

iii. Berdoa akhir thn pd hari terakhir bln Zulhijjah selepas Asar sebyk 3X

iv. Berdoa awal thn pd 1 Muharram selepas Maghrib 3X

Amalan Sunat Pd 10 Muharram

Posted Image

14 perkara sunat dilakukan pd hari Asyura (10 Muharram) :

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri.
Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pd thn ini.

2. Memuliakan fakir miskin.
Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dlm kubur nanti.

3. Menahan marah.
Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dlm golongan yg redha.

4. Menunjukkan org sesat.
Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dlm hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim.
Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bg tiap2 rambut yg disapunya.

6. Bersedekah
Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya drpd neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti2 dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kpd semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri.
Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan

8. Mandi sunat
Fadilatnya - Tdk sakit (sakit berat) pd thn itu.
Lafaz niat : "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

9. Bercelak
Fadilatnya - Tdk akan sakit mata pd thn itu

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1000X
Fadilatnya - Allah akan memandangnya dgn pandangan rahmah di akhirat nanti

11. Sembahyang sunat 4 rakaat
Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 thn melakukannya.
Lafaz niat : "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura 4 rakaat kerana Allah Taala."
Pd rakaat pertama & kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X

12. Membaca " has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer"
Fadilatnya - Tdk mati pd thn ini.

13. Menjamu org berbuka puasa
Fadilatnya - Diberi pahala seperti memberi sekalian org Islam berbuka puasa.

14. Puasa
Niat : "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
Fadilatnya : Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali Umrah & seribu kali Syahid & diharamkannya drpd neraka.

Sumber : iLuvIslam.com

Turunkan berat badan semudah A,B dan C


Saya skang tgh giat mengurangkan berat badan dgn makan supplement, exercise lagi dan mcm2 lagi la
Saya nak share kat sini pengalaman saya sbg pengguna Acai Berry Dietary Supplement.
Saya dah cosume Acai Berry nie dah dekat 1 bulan setengah
Alhamdullillah berat badan saya semakin berkurangan
Bila cosume Acai Berry nie awal2 saya makan mcm biasa jer
Tapi lepas dari sehari ke sehari saya akan makan dlm kuantiti yg sikit
Makan sikit pun dah kenyang
Bila cosume Acai Berry nie kena minum banyak air since bahan-bahan toksik dlm badan akan dikeluarkan melalui air kencing dan peluh
Berat saya dah turun 0.5 kg every week
Itu berat yg sepatutnya diturunkan every week
Kat rumah saya pun ader mesin exercise cross trainer yg saya citer dlm entry seblm nie
So apa lagi exercise la bila ada masa nak bantu lebih cepat turunkan berat badanku ini
Yang paling saya suker aerobik
Saya suker bukak YouTube pepagi and aerobik la depan TV tue
So x payah pegi jauh2 nak exercise
Exercise jer kat rumah dgn anak2
Saya akan post gambar saya biler dah dapat berat yang ideal
Skang x nak post la lagi sebabnya masih ader lagi lelemak yg tak diperlukan ^_^

So sesape yg teringin nak beli Acai Berry Dietary Supplement nie bole la order dgn saya
Harga RM120 
Liza : 019-3327841

Salam Maal Hijrah 1434......Doa Awal & Akhir Tahun


Drpd Al-Hassan Al-Basri RA sesungguhnya Allah SWT telah membuka lembaran thn baru di dlm takwim Islam dgn bln Muharram. Tiadalah bulan yang lebih mulia dlm takwim Islam di sisi Allah SWT itu selepas bulan Ramadhan melainkan bln Muharram. Ianya dinamakan bln Allah yg khas disebabkan besarnya kehormatannya.

Doa Awal dan Akhir Tahun

Barangsiapa yg membaca doa akhir thn ini, maka syaitan akan berkata : "Kesusahan bagiku & sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pd sethn ini & Allah binasakan aku satu saat jua. Dgn sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."

p/s : doa ini hendaklah dibaca 3 kali pd akhir waktu Asar  atau sebelum masuk waktu Maghrib pd akhir bln Zulhijjah




Barangsiapa yg membaca doa awal thn ini, InsyaAllah dirinya akan terpelihara drpd gangguan & godaan syaitan di sepanjang thn tersebut.

p/s : Doa ini hendaklah dibaca 3 kali selepas Maghrib pd malam 1 Muharram


Tanda-tanda Gadis


Tajuk yang menarik nie
rugi kalau anda semua tak baca
Saya dpt info nie laman web Persatuan Pengguna Islam
So jom kita baca sama2 dan berkongsi ilmu nie

1. . DAHI
Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila selalu melakukan hubungan seksual, licinnya hilang, malah yang timbul kedutan (garis2) yang kadangkala nampak kadangkala tidak ketika sedang bercakap. Kedutan kerana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang disebabkan faktor usia. Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan bercakap, manakala kedutan disebabkan faktor usia sentiasa nampak jelas dan kekal.
2. HIDUNG
Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, hujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuh hujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci hujung hidungnya merah tetapi merah pucat, terkadang warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat. kalau tak percaya, cuba lihat hujung hidung anak gadis, merahkan.? Bagi lelaki yang suka merosakkan kesucian wanita, hidungnya berbelang, oleh karena itu disebut lelaki hidung belang. Wallahualam..
3. MATA
Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati….. Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantik ke, seksi ke, menghairahkan ke, dan lain-lain. Selalunya kita memandang wanita cantik hanya dibahagian luar saja, tapi bahagian dalamnya sudah rosak, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak, cubalah tengok matanya. Bila bahagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam bererti gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. lebam yang menunjukkan tidak suci nampak seperti garis-garis hitam di bawah kelopak mata di samping warna hitam di bawah kelopak mata sedikit kelihatan berkedut (berkeriput).
4. BUAH DADA
Peranan buah dada memang banyak, bukan sekadar menggoda nafsu lelaki saja, tapi buah dada sebagai bukti bahawa gadis itu pernah disentuh atau tidak. Buah dada gadis yang belum pernah disentuh, sentiasa tegang. Tetapi kalau sudah kena sentuhan, buah dada itu tegangnya berkurang dan membesar sedikit daripada ukuran asalnya, lebih kerap disentuh, lebih kendur. Perhatikan gadis ketika berjalan atau berlari, bergerak-gerak dan melambung jatuh (ke bawah) dan berbuai sekali bererti ketegangan sudah hilang. Kalau belum pernah kena sentuhan, walaupun buah dada berbuai disaat berlari tetapi buaiannya tidak terlalu melambung-lambung bererti ketegangan masih ada.
Puting buah dada yang pernah kena sentuhan menjadi panjang dan terjojol (keluar) sedikit dari tempat persembunyiannya. Buah dada yang selalu kena ramas akan menjadi lebih besar, dan jangan menuduh gadis yang berbuah dada besar itu kena ramas. Sebab, buah dada yang besar kena ramas dan yang besar kerana faktor semulajadi (alami) memang berbeza.
5. GARIS TAPAK TANGAN
Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua tapak tangannya, jikalau retak (pecah urat, urat-urat yang menyerupai retak), bukan kerana disebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia (alergiC), bererti gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua tapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua tapak tangannya ketika di tekan warnanya pucat tidak merah, jika dipicit terus ia menganjal balik. Satu cara lagi, cuba perhatikan tapak tangan kanan, jika ada garis putus-putus dibahagian tengah bererti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus-putus bererti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat tapak tangan yang kanan, cuba genggam ibu jari tangannya sekejap kira-kira satu minit. bila disaat mengenggam terasa panas (hangat) dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, bererti ada harapan masih suci. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sangat walaupun ada rasa panas (hangat) bererti kemungkinan besar kesuciannya sudah diserahkan pada lelaki lain.
Cuba pegang erat jari kelingkingnya kira-kira satu minit, kemudian lepaskan. tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang erat dan dilepaskan? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf sajalah, kemungkinan ia sudah tidak suci lagi. Tetapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar-debar atau ada rasa sakit seperti berdenyut-denyut. nampaknya masih suci. (Yang menguji adalah orang laki-laki) ..(Pakai Sarung tangan.. aurat nak kena jaga ( ^_^ )
6. JARI TAPAK TANGAN
Dengan jari-jari lah lelaki suka memegang dan menggoda perempuan. perempuan juga begitu. jari-jari adalah kawasan yang paling mudah untuk mengetahui gadis yang suci atau tidak. Caranya cukup mudah. terlebih dahulu berjabat tangan, ketika berjabat tangan ramas-ramaslah tangannya, kalau lelaki bukan mahramnya boleh memegang tangan seorang gadis, itu menunjukkan dara kecil dibahagian tangannya sudah ternodai. Apabila tangan dan jari-jari gadis itu boleh di ramas-ramas bererti peluang untuk memegang tempat-tempat yang lain sudah terbuka luas. Cuba jari-jari gadis itu di belai-belai dan di ramas-ramas dengan lembut, bagaimana perasaan gadis itu?
Sentuhan lelaki dijarinya memang memberi satu rasa yang nikmat dan berahi yang tersendiri. Sentuhan tangan sentuhan ajaib, dari tanganlah akan menjalar ke daerah-daerah yang lain. Sentuhan tangan memang syahdu, kalau tak percaya cubalah betapa bahagianya berjalan sambil berpegangan tangan. Bila anda ingin mengetahui gadis itu sudah terbiasa disentuh atau tidak, Cuba hulurkan tangan dan bersalaman dengannya, ketika bersalaman genggamlah tangannya dengan lembut dan cuba sentuh jari kelingking gadis itu. Ketika menyentuh jari kelingkingnya tengoklah wajah gadis itu, apakah dia nampak gelisah dan resah?, kalau dia terkejut dan berubah wajahnya, berkemungkinan besar dia masih suci. walaupun mungkin dia pernah berasmara (ringan-ringan), tapi mungkin belum sampai tertebuk daranya. Jika ketika jari kelingkingnya disentuh kemudian dia nampak macam biasa saja dan tak mahu bersuara, kemungkinan besar kesuciannya sudah tiada. Wallahualam..
7. PERUT
Peribahasa menyebut, biar pecah di perut jangan pecah di mulut. begitulah kata peribahasa, tapi tubuh wanita bukanlah peribahasa. Kalau pecah daranya, pasti pecah perut. Bila seseorang gadis pernah melakukan hubungan badan, maka perutnya akan menjadi mengembang dan menjadi buncit sedikit.
8. RAMBUT
Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperanan dalam menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya kelihatan rapi, segar dan tidak kasar. manakala gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak bersemangat (kuyu).
9. BIBIR
Percaya atau tidak bahawa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir ke bibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis pucat atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak nampak lebam dan bibirnya licin dan basah. Bibir yang pernah dicium akan nampak lebam-lebam sedikit walaupun hanya sekali saja, dan juga dapat mengubah bibirnya dimana terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir. Bila gadis itu tidak suci lagi, bahagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbahagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi boleh dilihat jika diperhatikan betul-betul.
10. FARAJ
Ini sudah tentu hanya akan diketahui setelah bernikah. Permukaan gadis yang pernah melakukan hubungan badan, pintu kemaluannya tidak tertutup rapat, agak renggang sedikit dan lebih kembang. Kalau gadis yang masih perawan, kemaluannya sentiasa tertutup rapat. Sebenarnya selaput dara boleh dilihat terus kedalam kemaluan gadis. Bila kemaluan masih tertutup bererti gadis itu masih suci. Kalau lubang itu terbuka sedikit bererti gadis itu sudah tidak perawan lagi.
11. LEHER
Leher juga menjadi salah satu tempat yang dapat menunjukkan gadis itu masih suci atau tidak. Bila leher perempuan itu nampak berkedut-kedut, ertinya perempuan itu pernah disentuh lelaki. Garis kedutnya bukan seperti garis kedutan akibat dah tua, garisnya kecil-kecil, pendek-pendek dan putus-putus, bukan garis yang panjang. Kalau ingin melihat dengan jelas tunggulah gadis itu menundukkan kepalanya. Lihatlah dengan cepat dan cermat.!. apabila gadis itu kerap keluar dengan lelaki, maka lehernya terdapat tanda-tanda hitam kecil diliang romanya dan warna pucat kecil seperti bintik-bintik. Adakalanya lubang dibulu roma nampak jelas di leher, ini juga bererti gadis itu selalu disentuh. Kalau gadis itu berleher panjang, cuba perhatikan dibahagian lehernya, jika terdapat garis-garis urat yang bersilang ertinya gadis itu masih suci. Jika terdapat garis-garis yang melintang, bukannya urat yang melintang, ini bererti perempuan itu sudah pernah beranak….

Selamat Hari Raya Qorban


Di kesempatan ini saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Qorban.
Bersamalah kita mengingati dan mengambil iktibar dari pengorbanan Nabi Ibrahim A.S. dan anaknya Nabi Ismail A.S.

Tahun nie saya balik kampung suami di Melaka untuk menyambut Hari Raya Qorban tahun nie.
Kenalah ikut turn kan ^_^
Kebiasaannya Hari Raya Qorban lebih meriah di Pantai Timur dan di Utara tanah air.
Kalau balik kampung saya di Kedah nun sana
Hari Raya Qorban disambut sama seperti Hari Raya Aidil Fitri.
Seronok kan....mestilah seronok ^_^

Buat sesiapa yang pulang ke kampung tue
Berhati-hati di jalan raya.
Kalau penat memandu tue....jangan lupa berhenti sekejap
rehatkan badan dan mata yang letih tue

Selamat bercuti semua.
Esok saya dah start cuti ^_^
Jumpa next week

Wordless Wednesday-Mengapa Yahudi Bijak

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda semua satu artikel yang saya baca dari satu laman ini
Bersama-samalah kita mendapat pengetahuan dari artikel ini
yang elok kita jadikan panduan yang buruk diharap kita tinggalkan
mari kita baca artikel ini sama-sama yer

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.


Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato! 

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Servis Tabung Haji Memang Terbaik

Salam pagi Selasa buat semua
Minggu lepas saya balik kampung Alor Setaq
tujuan balik menziarah mak dan ayah
Ayah saya dapat peluang menunaikan fardhu Islam yang kelima
menunaikan Haji.....Alhamdulllillah ader rezeki Ayah utk ke sana buat kali kedua selepas menunaikan Umrah pada tahun 2007
Kami adik-beradik hantar ayah dari rumah lebih kurang pukul 4.30 pagi ke Kompleks Tabung Haji Pulau Pinang
Sampai sana lebih kurang 6.30 pagi.....nak tau kenapa lambat
halnya sesat jalan....kelakar x
set kat GPS airport Bayan Lepas....mmg la x jumpa Kompleks TaHa....hehehhehe
Dah sampai sana, ayah kena pi check-in....rupa2nya check-in kat sana dah x perlu check-in kat airport
baru la kita org tahu
so at the end x dpt la nak jumpa Ayah sebelum dia berangkat ke tanah suci Mekah
huhuhhhuu.....sedih la jugak

tapi servis dan layanan dari kakitangan Tabung Haji memang terbaik
keep up the good work guys



nielah Kompleks Tabung Haji Pulau Pinang

masa nie tengah dok tunggu dengan harapan dpt jumpa Ayah sebelum berangkat ke airport Bayan Lepas


abang-abang ku dan adik bongsu saya yang dok tengah busy dgn handphone masing2
dah boring sangat la tue ^_^


si aidil dok sibuk dengan belon Boboiboy dia

Menu tgh hari sabtu

Hari nie cuti hujung minggu nie sempat la masak-memasak tuk family tersyg
hari nie masak yg simple dimple jew
masak asam pedas melaka ikan kembung....en husben punyer favorite....al-maklum la org melaka
ditambah ikan sardin goreng dan jering muda....request hencik husben


utk kami yg mmg teringin sangat nak mkn laksa dari semalam
so terjadilah laksa johor
dapat la mkn dgn sepuasnya
setakat nie bole masuk sepinggan jew
InsyaAllah satgi nak pie hantar kat jiran sebelah-menyebelah
pakat2 la rasa sorang skit ^_^


bahan2 hiasan laksa


kuah  laksa dengan spaghetti

Jemput lah makan semua yew ^_^

The 10 most educated countries in the world

Dah lama x menulis kat blog nie
Petang2 nie klu minum teh bersama pisang goreng yg still panas2 tue....heaven kan ^_^
sambil dok surfing internet ptg2 kat ofis nie
saya tertarik dgn 1 artikel dari Yahoo News nie
tentang 10 negara yg educated kat dunia nie
Negara2 tue ialah :

1. Canada


> Populasi penduduk dgn tertiary education : 51%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 2.4% (5th lowest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $39,050 (11th highest)

2. Israel


> Populasi penduduk dgn tertiary education : 46%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : N/A (naper xder maklumat...something fishy)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $26,531 (13th lowest)


3. Japan


> Populasi penduduk dgn tertiary education : 45%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 2.9% (10th lowest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $33,785 (18th highest)


4. United States


> Populasi penduduk dgn tertiary education : 42%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 1.3% (2nd lowest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $46,548 (4th highest)


5. New Zealand


> Populasi penduduk dgn tertiary education : 41%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 3.5% (13th highest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $29,711 (17th lowest)


6. South Korea



> Populasi penduduk dgn tertiary education : 40%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 5.2% (6th highest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $28,797 (16th lowest)

7. UK



> Populasi penduduk dgn tertiary education : 38%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 4.0% (10th highest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $35,756 (15th highest)

8. Finland



> Populasi penduduk dgn tertiary education : 38%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 1.8% (4th lowest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $36,307 (14th highest)


9. Australia



> Populasi penduduk dgn tertiary education : 38%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 3.2% (12th lowest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $40,790 (6th highest)


10. Ireland



> Populasi penduduk dgn tertiary education : 37%
> Average annual growth rate (2000 - 2010) : 7.3% (the highest)
> GDP (Gross Domestic Product) per capita : $40,478 (7th highest)

Tak sangka rupanya negara yg paling educated adalah Canada
Bagus2 satu pengetahuan baru hari nie ^_^